De horlogemaker


70x35x120cm
Aluminium body, glazen cylinder, electronica en heel veel horloge-onderdelen.

  • CATEGORY: Conceptueel, Experiment, Wetenschap
  • DATE: 15 januari 2021

De horlogemaker

De horlogemaker is een machine met een langzaam roterende glazen cylinder, gevuld met miljoenen horloge onderdeeltjes. De onderdeeltjes worden voortdurend gemengd en tegen elkaar aan gedrukt en zodoende zou uit de onderdelen een werkend horloge kunnen ontstaan. De kans dat dat ooit gebeurt is absurd klein, maar niet nul. Ook kunnen er diverse andere mechanismen ontstaan, variërend van evoluerende robots tot dingen die wij hier op aarde tot dusverre nog niet bedacht hebben.

Nu kun je je afvragen of het zin heeft om een dergelijk apparaat te bouwen waarvan de kans op resultaat verwaarloosbaar klein is, maar dit is niet de enige horlogemaker. Volgens voorzichtige schattingen heeft elke ster in het voor ons zichtbare deel van het universum gemiddeld 1 levensvatbare planeet. En als ergens eenmaal leven is ontstaan zorg evolutie voor de ontwikkeling van intelligent leven. En waar intelligent ontstaat kun je er van uit gaan dat over de gehele loop van een dergelijke beschaving er is ten minste 1 gek is die een dergelijk apparaat bouwt. Over de gehele geschiedenis van universum, voor zover wij dat kunnen bezien, worden er dus minstens 100.000.000.000.000.000.000 horlogemakers gebouwd en dan is de kans op resultaat beduidend groter dan nul.

En dat is dus als het universum ophoudt op de afstand van de aarde waarvandaan sinds de big bang het licht inmiddels naar ons toe gereisd kan zijn. Als het universum oneindig groot is, zullen er ook een oneindig aantal horlogemakers gemaakt worden, waarvan een oneindig aantal ook ‘horlogemaker’ heten, gemaakt door een entiteit die Dirk Zegel heet. In dat geval zullen alle mogelijke permutaties van de inhoud van dergelijke cylinders zich voordoen, met soms desastreuze en soms overweldigend mooie gevolgen.

Je kunt hier een filmpje bekijken van dit kunstwerk.